PRISTUPAČNE LOKACIJE

O Makarskoj

Makarska, poznata turistička destinacija, središte je Makarske rivijere poznate širom svijeta po prekrasnoj prirodi i plažama od Brela na zapadu do Gradca na istoku. Dobro je prometno povezana s kopnom, zračnim i željezničkim prometom zbog blizine Splita, direktnim autobusnim linijama, autocestom i magistralom za sve koji dolaze vlastitim prijevozom.

Smjestila se Makarska u Splitsko-dalmatinskoj županiji, podno planine Biokovo u prirodnoj luci između rta Osejava na jugoistoku i poluotoka Sveti Petar na sjeverozapadu ali razvila se i izvan svoje prirodne luke, u smjeru istoka, zapada, sjevera. Osejava i Sveti Petar prelijepe su šetnice ali i skrivene plaže. Povezuje ih po sunčanom vremenu puna ljudi i šušura makarska Riva.

Klima je mediteranska. Donosi ovom podneblju bujnu mediteransku vegetaciju. Zime su blage, proljeća ugodna. Ljeta su vruća, često jesen postane bablje ili mihovilsko ljeto. U opjevanom makarskom moru može se uživati od svibnja do listopada.

POVIJEST GRADA

Po pronađenim materijalnim ostacima sudeći na ovom prostoru živjelo se još u prapovijesno doba. Najstariji nađeni materijalni ostatak,kameno sječivo, pronađeno je na Ćurilu. Ne znamo kako je taj zapadni dio Makarske izgledao tada ali danas je prekrasna plaža.

U povijesnim spisima Makarska se pojavljuje pod raznim imenima. Kao Inariona, stanica na obalnoj cesti Salona – Narona,upisana je u tabuli Peutigeriani u prvoj polovici 4. stoljeća. Pod imenom Mucurum, spominje se u aktima salonitanskog sabora prvi put 4. svibnja 553.g. kao mjesto utemeljenja brzo ugasle biskupije.

Posebno mjesto u povijesti Makarske ima i datum 18. rujna 887. g. U to vrijeme Makarska je kao županija Mokro bila dio Neretvanske kneževine (Paganije). Nastanjivali su je Slaveni zvani Neretvani zbog geografskog položaja kneževine, između rijeka Cetine i Neretve, otoka Mljeta, Brača, Hvara, Korčule.

Tog dana su u makarskom akvatoriju neretvanski mornari ili gusari kako su ih zvali Mlečani u svojim kronikama, pod vodstvom kneza Branimira u velikoj bitci zvanoj Mucules, pobijedili moćnu venecijansku flotu.

Poraženi su narednih sto godina plaćali Neretljanima danak za slobodnu plovidbu Jadranom, a u spomen na hrabre neretvanske mornare i tu bitku, od 1993. godine odlukom dr. Franje Tuđmana 18. rujna obilježava se kao Dan HRM-a.
Od 2013. g., organizira se scensko uprizorenje povijesne bitke Mucules vrhunac je kulturnih zbivanja u sklopu festivala Makarsko kulturno ljeto.

Ime Makarska spomenulo se prvi put u dokumentu 1502., ostalo je do danas i vjerojatno potječe od imena sela Makar, smještenog blizu Makarske.

Mijenjao je ovaj grad imena, bio dio svih država koje su se prostirale na ovom prostoru od Ilira do zadnje Jugoslavije, doživio i preživio mnoge ratove. Sve doživljeno utkao je u ljepotu svojih ulica, kala, zgrada, prirode koja ga okružuje i sad je nesebično daruje svojim stanovnicima i turistima koji ga posjećuju.

Nije još u potpunosti pristupačan svim osobama s invaliditetom, ali radimo na tome.

SMJEŠTAJPLAŽE ZA OSIUGOSTITELJSKA PONUDAKULTURASAKRALNI OBJEKTIZABAVA/DOGAĐANJAŠETNICE/PARKOVISPORT
HOTELI

BIOKOVKA*** – Specijalna bolnica medicinsku rehabilitaciju u potpunosti je prilagođena osobama s invaliditetom, na bazenu hotela dostupna je dizalica za ulazak i izlazak iz vode. U blizini hotela je i plaža s aqua liftom. Okružena je borovom šumom u kojoj su ljeti otvoreni hotelski restoran, kafići. Dječje igralište i igralište za mini golf dio su hotelskog parka i šetnice na kojoj možete pronaći svoj kutak za uživanje u mirisu borova, mora.

Nalazi se u zapadnom djelu grada, gotovo na samom ulazu u Makarsku i ako dolazite iz smjera Splita poslije prvih semafora i benzinske Inine pumpe na ulasku u grad skrenite desno na prvom  skretanju u Ulicu Rosseto Degli Abruzzi. Vozite ravno do drugog skretanja onda skrenite lijevo i nastavite ravno do hotela.
Ako dolazite iz smjera Dubrovnika ili Vrgorca možete ići kroz grad. Kada prođete Super Konzum na semaforu skrenite lijevo i ulicama Stjepana Ivičevića, don Mihovila Pavlinovića i    A. Starčevića dođete do caffe –slastičarnice Migros. Vidjet ćete tablu hotela Biokovka, skrenite lijevo i nastavite voziti do hotela.
Drugi put vodi vas magistralom. Na raskršću poslije Super Konzuma nastavite ravno Dubrovačkom, Vukovarskom ulicom do zapadnog djela Makarske. Na  kružnom toku kod caffe bara Monaco skrenite lijevo u Ul. A. Starčevića i produžite Vinogradarskom do hotela Biokovka.
Hotel je zatvoren u vrijeme božićno – novogodišnjih blagdana.

Adresa: Put Cvitačke 9, 21300 Makarska,
Tel.: +385 (0)21 602 200
Web: www.biokovka.hr

 


 

PARK**** – Hotel Park smješten je južnim djelom na najfrekventniju gradsku šetnicu, u neposrednoj blizini plaže s rampom i aqualiftom za osobe s invaliditetom.

Ima oznaku pogodnosti za osobe s invaliditetom. Iz svog iskustva možemo potvrditi da su ulaz u hotel, restorane, dvorane pristupačni no još čekamo da nam iz hotela dostave informacije o prilagođenosti soba, apartmana i ostalih sadržaja osobama s invaliditetom.

 

Adresa: Kralja Petra Krešimira IV br.23, 21300 Makarska, PP36
Tel.: +385 (0)21 608 200
Web: www.parkhotel.hr

 


 

METEOR**** – Hotel Meteor pripada hotelijersko-turističkom poduzeću Hoteli Makarska d.o.o.. Jedini hotel tog poduzeća koji ima oznaku pogodnosti za osobe s invaliditetom no nismo još uspjeli saznati koliko su točno sam hotel, apartmani i sobe prilagođeni potrebama osobama s invaliditetom.

Do ovog hotela iz smjera Splita dolazi se Vukovarskom ulicom/Magistralom D8, no na  drugom semaforu, malo iza pekare Vita skrenite desno u Ul. A. Starčevića. Vozite ravno do sljedećeg semafora i skrenite desno u Ulicu Neretvanskih knezova. Na idućem skretanju skrenite lijevo i nastavite Ulicom kralja Petra Krešimira do hotela Meteor.
Ako dolazite iz smjera Dubrovnika ili Vrgorca do hotela Meteor najlakše ćete doći skrenete li na raskršću poslije Super Konzum na semaforu lijevo i ulicama Stjepana Ivičevića, don Mihovila Pavlinovića i A. Starčevića dođete do autobusnog kolodvora. Na kružnom toku izađite na izlaz 2 za Ul. kralja Zvonimira, vozite do Mane i na tom raskršću skrenite desno u Ul. kralja Petra Krešimira. Vozeći pravo brzo ćete doći do glavnog ulaza u Meteor.

Iz hotela možete izaći direktno kroz njegov južni ulaz na Šetalište Dr. Franje Tuđmana i  doći do plaže koja na žalost nije pristupačna za osobe u invalidskim kolicima i teško pokretne osobe no u neposrednoj blizini, na plaži hotela Park nalazi se rampa i aqualift.

Hotel je zatvoren u zimskim mjesecima.
Adresa: Kralja Petra Krešimira IV br.19, 21300 Makarska
Tel.: +385 (0)21 564 200
Web: www.hoteli-makarska.hr

 

OSEJAVA**** – Hotel Osejava smješten je u blizini prekrasnom šume, na istoimenom rtu Osejava, Šetalištu dra fra Jure Radića, blizu mora. Ima oznaku pogodnosti za osobe s invaliditetom no koliko nam je trenutno poznato samo je jedna soba prilagođena je osobama s invaliditetom, kao i pristup restoranima, šetnica do i oko samog hotela. Hotelska plaža na žalost baš i nije. Hotel je otvoren čitave godine.

 

Adresa: Šetalište dra fra Jure Radića bb, 21300 Makarska
Tel.: +385 (0)21 604 300
Web: www.osejava.com

KOD HOTELA BIOKOVKE

Plaža kod hotela Biokovke prva je plaža dosta prilagođena osobama s invaliditetom na području Makarske i Makarske rivijere na kojoj teže pokretne osobe i osobe u invalidskim kolicima mogu ući u more aqualiftom u more. Za lakše pokretne osobe postavljena je ograda. Na kratkim video isječcima možete pristup u more na ovoj plaži u zimskim i ljetnim mjesecima.

 

Ako ste smješteni u hotelu ili njegovoj blizini do plaže možete doći kroz hotel, ukoliko želite izbjeći nizbrdice oko hotela. Liftom se spustite u suteren, po izlasku iz lifta krenite kroz hodnik ravno i skrenete desno do vrata koja vode van. Nastavite pravo i slijedite šetnicu u parku hotela do plaže.
Ukoliko ste smješteni dalje od hotela, najbolje da dođete automobilom do hotela. Iz smjera zapada, malo poslije ulaska u Makarsku, kada prođete benzinsku Ininu pumpu na prvom sljedećem skretanju skrenite desno u Ulicu Rosseto Degli Abruzzi. Nastavite voziti ravno do drugog skretanja onda skrenite lijevo i doći ćete do hotela.
Ako dolazite iz smjera istoka najjednostavnije je da Ul. A. Starčevića dođete do caffe –slastičarnice Migros. Vidjet ćete  tablu hotela Biokovka, skrenite lijevo i nastavite samo ravno do hotela. Problem je parking iako u blizini hotela ima par parkirališta koja se plaćaju.
Dio puta do ove plaže možete doći i turističkim vlakićem koji ima oznaku pristupačnosti za OSI. Vozi tijekom  od tenis terena u blizini hotela Rivijera na zapadu i do fast fooda Hambi u smjeru istoka.

Do samog mora, plaže vodi srednje strma rampa koja se na lijevo nastavlja na manji betonirani plato većim djelom u hladovini borove šume a pravo vodi do aqualifta.

Nedostatak plaže je što nema osobe koja pomaže ulasku i izlasku iz mora aqualiftom više betoniranog prostora, prilagođene svlačionice, toaleta izvan hotela, ‘pješački’ ulaz u more je pješčani ali je ipak bolje nego prije.

RESTORANI

RESTORAN -PIZZERIA HOTELA BIOKOVO

Većina makarskih restorana otvorena je uglavnom za vrijeme turističke sezone no restoran -pizzeria hotela Biokovo otvoren je tijekom čitave godine a zatvorena ljetna bašta omogućuje i zimi uživanje u ukusnim jelima uz pogled na more, gradsku rivu…

Adresa/lokacija: Obala Kralja Tomislava b.b., 21300 Makarska

 


CAFFE BAR

CAFFE BAR MUCRUM

U ljetnim mjesecima Mucrum je restoran no ostatak godine je sjajno mjesto za malo zastati u šetnji, popiti kavu, sok ili neki drugi topli napitak uživajući u suncu, mirisu borova, mora. Većim djelom je pristupačan svima, no jedan dio ipak nije dostupan za teško pokretne osobe, posebno u invalidskim kolicima.

Adresa/lokacija: Šetalište Dr. Franje Tuđmana 14, 21300 Makarska


SLASTIČARNA

SLASTIČARNA KAVANA ROMANA

Slastičarna kavana Romana smještena na gradskoj Rivi već je godinama svima koji bar jednom dođu u Makarsku poznato mjesto druženja i susreta. U dobrom kolaču, može se uživati i u vanjskom i unutarnjem djelu jer su oba pristupačna.

Adresa/lokacija: Obala Kralja Tomislava 14, 21300 Makarska


LJETNA POZORNICA / KINO
– Na Ljetnoj pozornici, među lokalnim stanovništvom poznatoj i kao Ljetno kino od kraja svibnja pa do sredine rujna održavaju se kazališne predstave, kino projekcije, koncerti,  Smještena je na makarskoj Rivi, Obali kralja Tomislava. Tu je i glavni ulaz, zbog stepenica ne pristupačan teško pokretnim i osobama u invalidskim kolicima. Za njih je osiguran stražnji ulaz, kod hostela „Makarska“.
Do pristupačnog  ulaza za invalidska kolica u makarsko Ljetno kino šetnjom ćete najlakše doći ako od hotela Biokovo prema istoku skrenete desno u Jadransku ulicu, prođete pravo pored velikog parkinga, na prvom skretanju ponovno skrenete desno, u nastavak Jadranske ulice.

Nastavite pravo do ulaza u hostel Makarska i malo prije ulaza u hostel, skrenete desno u prolaz koji će vas dovesti do velikih zelenih vrata, ulaza u Ljetno kino. Opisani put je ravan, cesta je slabo prometna no treba biti pažljiv zbog blizine parkinga i rupa na početku prolaza do ulaza.
Ako dolazite automobilom najjednostavnije ćete do hostela Makarska i ovog ulaza doći skrenete li na makarskoj Rivi kod kavane Romana lijevo u Ulicu S. Radića. Kod policijske postaje Makarska skrenete desno u Ulicu kralja Petra Krešimira. Nastavite voziti ispred postaje ravno do ulaska u Jadransku ulicu, onda skrenite lijevo. Nakon par metara skrenite desno, pa ponovno desno do ulaza u hostel i prolaza do ulaza u Ljetno kino.

Automobil možete ostaviti i na parkiralištu, predviđena su mjesta za osobe s invaliditetom.

Adresa/lokacija: Obala Kralja Tomislava 15, 21300 Makarska


SPOMENIK /ZVJEZDARNICA /ASTRO PARK – Spomenik na Glavici prekrasan je ambijent za predstave i koncerte u sklopu kojeg je sredinom svibnja otvoren Astro Park.  Prostor je uglavnom pristupačan no bi se do njega došlo potreban je oprez, možda i pomoć pri vožnji, hodanju uz pomoć štaka ili hodalice jer do samog spomenika i pozornice vodi velika asfaltirana uzbrdica do koje se dolazi iz smjera Rive, skretanjem lijevo kod kavane Romane odnosno desno kod Splitske banke u Ulicu S. Radića. Nastavite do trgovine cipela Peko i vidjet ćete uzbrdicu. Automobilom se može uz uzbrdicu, ali na vrhu je lanac i nema mjesta za parking.
Na samom vrhu, oko pozornice je šljunak malo se teže vozi, ali ravno je. Stepenice okružuju pozornicu, samo je istočna stranica pristupačna.

Automobilom možete doći do parkinga ispred Splitske banke ili slastičarnice Romana.
Automobilom iz smjera zapada do Romane doći ćete vozite li do autobusnog kolodvora u Ul. A. Starčevića i na kružnom toku skrenite na izlaz 1 u Ulicu kralj Zvonimira i vozite ravno ulicama kralja Zvonimira i Tomislava. Na raskršću poslije fast fooda Hambi skrenite lijevo na Rivu/Obalu kralja Tomislava. Nastavite voziti ravno Rivom i brzo ćete ugledati slastičarnicu kavanu Romana.
Ako dolazite automobilom do ovog hotela iz smjera istoka vozite ulicama Stjepana Ivičevića, don Mihovila Pavlinovića i A. Starčevića do autobusnog kolodvora. Na kružnom toku izađite na izlaz 2 za Ul. kralja Zvonimira, vozite ulicama kralja Zvonimira i Tomislava do fast fooda Hambi. Na raskršću skrenite lijevo na Rivu/Obalu kralja Tomislava, nastavite voziti ravno Rivom do Romane.

Na parkingu ispred Splitske banke 4 su parking mjesta za osobe s invaliditetom.
Adresa/lokacija: Glavica 1, 21300 Makarska

SVETIŠE MAJKE BOŽJE LURDSKE VEPRIC – Na zapadnom ulazu u Makarsku nalazi se Svetište Gospe Lurdske poznato i pod imenom Vepric, kako se zove taj dio grada.
Za nastanak ovog nadaleko poznatog svetišta zaslužan splitsko-makarski pomoćni biskup Juraj Carić. On je 1908. godine preuredio prirodnu spilju po uzoru na lurdsku spilju, u nju postavio Gospin kip i oltar. Spilju je blagoslovio na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače 1909.
Kroz prohujale godine upravitelji Svetišta, svaki na svoj način, pridonijeli su tome da Vepric dobije današnji izgled i postane mjesto duhovnog mira i spokoja, pristupačno svima.

Ukoliko idete šetnjom do Veprica iz smjera hotela Biokovka krenite lijevo prema Ulici Rosseto Degli Abruzzi. Nastavite ravno do kraja Ulica kralja Petra Krešimira IV a onda skrenite desno i idite uzbrdicom do Vukovarske ulice. Cestu možete prijeći odmah i nastaviti pravo do Veprica. Ili možete ići lijevom  stranom trotuara do semafora i skretanja za Veliko Brdo a onda prijeći na desno. Kada dođete do male kapele, skrenite desno i vrlo brzo ćete doći do ulaza u Svetište.
No ako se krećete pomoću invalidskih kolica bilo dobro da imate pratnju jer put do Svetišta nije u potpunosti prilagođen. Na puno mjesta se mora silaziti i ponovno penjati na trotuar a visina istog uglavnom nije mala.

Iz smjera istoka najlakše je doći automobilom kroz grad Ulicama Stjepana Ivičevića, don Mihovila Pavlinovića , A. Starčevića i Vukovarskom ulicom doći ćete do Svetišta koje se nalazi na desnoj strani.

Adresa/Lokacija: Vepric 2, 21300 Makarska

 

STARA FRANJEVAČKA CRKVA U istočnom djelu grada, preko puta Gradskog sportskog centra, nalaze se franjevački samostan i crkva Blažene Djevice Marije na nebo uznesene.
Crkva poznata kod lokalnog stanovništva Kod fratara ima pristupačan ulaz a do nje iz smjera zapada možete doći šetnjom uz more: Šetalištem dr Franje Tuđmana, Obalom kralja Tomislava (Rivom), Ulicom Marineta. Nalazi se na gornjoj strani ulice no veći dio puta možete ići uz more a na gornju stranu prijeći kod zgrade općine. 

Automobilom iz smjera zapada do ove prekrasne crkve doći ćete vozite li do autobusnog kolodvora u Ul. A. Starčevića i na kružnom toku skrenite na izlaz 1 u Ulicu kralj Zvonimira i vozite ravno ulicama kralja Zvonimira i Tomislava. Na raskršću poslije fast fooda Hambi skrenite lijevo na Rivu/Obalu kralja Tomislava. Nastavite voziti ravno Rivom i Marinetom i točno preko puta Parka fra Jure Radića vidjet ćete s lijeve strane ulaz u dvorište crkve gdje možete parkirati auto.

Ako ste smješteni na samom istoku grada ili u istočnom djelu Makarske Rivijere automobilom krenite na jug prema D152, na prvom skretanju skrenite udesno i nastavite po Ulici S. Ivičevića. Prođite 1. kružni tok, skrenite ulijevo u Alkarsku ulicu, nastavite voziti nizbrdo i skrenete udesno. Ulaz u dvorište crkve nalazi se s desne strane.

Adresa/Lokacija: Franjevački put 1, 21300 Makarska

 

 

 

 

 KAČIĆEV TRG/KAČIĆ – Trg fra Andrije Kačića Miošića, kojeg lokalno stanovništvo jednostavno zove Kačić središnja je gradska pozornica tijekom čitave godine do koje se pješke ili invalidskim kolicima može doći kroz više ulica.

Najlakši je put možda uzbrdica s makarske Rive, kod Općine i zgrade Lučke kapetanije no ukoliko se dolazi iz smjera istoka Ulicom Marineta, može se krenuti desno kad se prođe caffe bar Marineta ili Fokus. Automobilom se do Kačićeva trga ne može, može se parkirati na parking mjestima za osobe s invaliditetom ispred Splitske banke na Rivi ili Marineti. Po završetku radnog vremena, poslije 15,00 sati moguće je parkirati i na mjestima za osobe s invaliditetom ispred zgrade općine.

Donji dio Kačića je ravan, popločan no ako želite doći do vrha trga i crkve sv. Marka ne možete izbjeći uzbrdice/nizbrdice, kaldrmu s obje strane trga i ako niste dovoljno snažni ili ne koristite električna kolica osigurajte pomoć pri vožnji. Lakše pokretne osobe mogu doći do vrha stepenicama na središnjem djelu.

Kip pučkog hrvatskog pjesnika fra Andrije Kačića Miošića (1704. – 1760.), autora Razgovora ugodnog naroda slovinskoga, jednog od najvrjednijih djela hrvatske književnosti 18. stoljeća i jedna od najčitanijih i najizdavanijih knjiga hrvatske do preporodne književnosti uopće stoji na trgu od 1890., izradio ga je naš poznati kipar Ivan Rendić.

 

 

 

Adresa/lokacija: Trg fra Andrije Kačić Miošića, 21300 Makarska

MLETAČKA ČESMA – Kako god došli na Trg fra Andrije Kačića Miošića, nemojte propustiti zastati i napraviti selfie kod Mletačke česme sagrađene davne 1755. godine, u vrijeme kada je Makarska bila pod vlašću Venecije. Česma, na kojoj je uklesan najstariji kameni grb grada Makarske, ljeti je dvostruko funkcionalna, kao mjesto osvježenja i kulturno – zabavnih događanja.

Na žalost, osobe u invalidskim kolicima i teško pokretne osobe ne mogu se popeti do nje, ali mogu doći do stepenica, stati uz nju s jedne strane, razgledati je, pratiti zabavni progam ili napraviti već spmenuti selfie.

Adresa/lokacija: Trg fra Andrije Kačić Miošića, 21300 Makarska

 TRG TINA UJEVIĆA
– Trg Tina Ujevića još je jedna omiljena ljetna gradska pozornica, posebno za klapska događanja, do koje se može bez problema doći kroz više prolaza. Na Obali kralja Tomislava, Rivi kod caffe bara Zagreb skrenite lijevo do ulaza u restoran Riva, nastavite još malo desno ili produžite još malo naprijed do pizzerie Centrum, skrenite ponovno lijevo i nastavite desno. Vrlo brzo ćete doći do ovog trga, nedavno postavljenog spomenika velikom pjesniku Tinu Ujeviću i prostora koji pruža dosta mogućnosti za postavljanje pozornice i stoga ona nije uvijek na istom mjestu, ali osobama u invalidskim
kolicima to ne predstavlja problem kod praćenja programa.

Adresa/lokacija: Trg Tina Ujevića, 21300 Makarska

ŠETALIŠTE SVETOG PETRA – Do prekrasne šetnice na istoimenom poluotoku idealnog  za opuštenu šetnju, smirujuće promatranje zapadnog djela Makarske, planine Biokovo, mora, obližnjih otoka najbolje je doći šetnjom.
Ako se dolazite iz smjera istoka do Rive se uputite Šetalištem Dr. Franje Tuđmana. Možete produžiti ravno, prolazeći pored fast fooda Hambi, prilagođenom rampom do kraja puta prema moru, prijeći na šetnicu uz more i nastavite desno prema aparthotelu Miramare, vrlo brzo će doći do puta koji će vas odvesti do svjetionika. Ukoliko skratiti put, možete skrenuti desno kod restorana Mirakul, nastavite pravo do sljedećeg raskršća, skrenite lijevo i nakon nekoliko metara nastavite desno. Ili produžite malo naprijed, kod caffe bara Boss skrenite desno prema restoranu Mondo, spustite se malom rampom, produžite još malo ravno, skrenite lijevo, nađite zgodno mjesto za prijeći cestu i nastavite desno. Iz smjera istoka možete jednostavno doći Rivom do aparthotela Miramare.

Do svjetionika sagrađenog 1884. godine. put je širok, asflaltiran, popločan, pristupačan za vožnju kolicima ili hodanje sa štakama, hodalicom, ali iza svjetionika nailazi se na šljunak, staza je uža no još se može šetati uz oprez.

Ako se od aparthotela Miramare krene lijevo cestom ispred T-com Centra može se krenuti u obilazak druge strane poluotoka.
Do kipa sv. Petra koji od 2009. bdije nad lančanom ogradom s ljubavnim katancima koje zaljubljeni parovi ostavljaju bacivši ključiće u more može se doći uzbrdicom, ali jednim djelom je makadam. Osobe u invalidskim kolicima i teško pokretne osobe mogu uzbrdicom doći i do platoa s kojeg se pruža prekrasan pogled na Makarsku no do samog vrha, crkve sv. Petra iz 13. stoljeća, prostora na kojem se ljeti održavaju predstave, koncerti, izložbe može se na žalost samo stepenicama.

Adresa/lokacija: Svjetionik/Šetalište sv. Petra, 21300 Makarska

 

SPORTSKA DVORANA – Nova višenamjenska sportska dvorana smještena u istočnom djelu grada,  neposrednoj blizini trgovine Lidl, mjesto je održavanja sportskih ali i zabavnih, kulturnih događanja. Do nje je najlakše doći automobilom.
Najjednostavnije Obalom kralja Tomislava ( Rivom), Marinetom, Franjevačkim putem do Ulice Europske zajednice. Na kružnom toku izađite na izlaz 1 za Ulicu Europske zajednice.  Ako ste smješteni u zapadnom djelu grada krenite Ulicom Ante Starčevića do autobusnog kolodvora, na kružnom toku skrenite desno u Ulicu Kralja Zvonimira i nastavite do Obale kralja Tomislava.
Do kafića i prostora koji vodi do dvorane i ostalih sportskih sadržaja dolazi se rampom a liftom se spušta na nižu razinu. U glavnu sportsku dvoranu kolicima se može doći iznad tribina ili ući na teren.

 

 

 

Adresa/lokacija: Ul. Europske zajednice , 21300 Makarska


GRADSKI SPORTSKI CENTARGradski sportski centar izgrađen je davne 1960. godine smješten je na istočnom djelu grada, Franjevačkom putu kod parka Fra Jure Radića.
Može se doći šetnjom Rivom, Marinetom ili automobilom istim putem.

 

Vanjski tereni pristupačni su ali s kolicima se ne može na tribine. Događanja na terenu osobe u invalidskim kolicima prate se s tartan staze ili pored terena.

 

 

 

 

 

Adresa/lokacija: Franjevački put 2, 21300 Makarska